ТБ Първа инвестиционна банка е дала кредит в размер на 59 млн. евро на Елтрейд къмпъни ЕООД - купувачът на металургичният гигант Кремиковци АД. Това съобщават от банката в официално изявление, публикувано в x3News.

Като причина да одобри исканото от 26-годишният Лъчезар Варнаджиев финансиране, за което са кандидатствали и други желаещи, от ПИБ посочват предварителните договори за продажба на неработещи активи на комбината, които вече са сключени от Елтрейд къмпани ЕООД.

Комбинатът е познат като клиент на ПИБ от приблизително 10 години и в тази връзка банката не се затруднява в оценката на рентабилността на проекта.

От ПИБ успокояват гражданството, че комбинатът няма как да замърсява въздуха над София, защото мръсните производства - коксхимическото и доменните пещи - не могат да бъдат възстановени за работа.

Други производства обаче - като стоманодобивното и Пещ №3, непрекъснатото разливане на стомана и Стан 1700 биха могли да бъдат отново въведени в експлоатация, което би осигурило работа на близо 1 000 души.

Според анализа на паричните потоци на проекта, одобрен от банката, възвръщаемостта на инвестицията покрива риска от проекта. Правени са допускания при вариант действащо предприятие и при вариант ликвидация на активите.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!