Британската икономика е изправена пред риска на продължителна стагнация, предупреди NIESR.


Според Националния института за икономически и социални изследвания, брутният вътрешен продукт на страната ще расте по-бавно през тази година, отколкото през миналата, като опасността от стагнация е голяма.

 

Анализаторите предвиждат икономически ръст от 0.75 през 2013 г, спрямо предишна прогноза за 1.5% растеж. От NIESR съветват министърът на финансите Джордж Озбърн да отпусне фискална преса, за да помогне на възстановяването.

 

През четвъртото тримесечие на миналата година икономиката на Великобритания се сви с 0.3%, като страната е изправена през заплахата от тройна рецесия. В момента БВП на страната е с 3% по-нисък от този през 2008 г., като според NIESR това е най-бавното икономическо възстановяване за последните 100 години. Нещо повече, брутният вътрешен продукт няма да достигне нивата си отпреди кризата до 2015 г.


Институтът също така прогнозира, че нетният дълг ще нарасне до около 85% от БВП на страната през фискалната 2016-2017 година. Тази прогноза се разминава с правителствените очаквания за стабилизиране на задлъжнялостта след 2015 г.

 

От NIESR посочват, че възстановяването зависи от възобновяването на потребителските разходи, корпоративните инвестиции и ръста в износа.