Регулаторите във Великобритания дадоха зелена светлина за използване на хидравлично разбиване на територията на страната. Това стана само няколко дни след като премиерът на Дейвид Камерън обяви, че спорната от екологична гледна точка технология ще помогне за намаляване на сметките за енергия на британските домакинства.

 

Едуард Дейви, министър на енергетиката, тази сутрин вдигна забраната за добив на шистов газ, която беше въведена, след като първият такъв проект, разработен в близост до Ланкашър, причини трусове през миналата година, съобщава The Telegraph.

 

Първата компания, която сондира за на шистов газ Великобритания – Cuadrilla Resources - сега ще бъде в състояние да възобнови дейността си близо до Блекпул, с нови механизми за контрол на риска от мини земетресения.

 

На Острова вероятно има трилиони кубически метри шистов газ, като находищата се намират под около 60 на сто от площта на страната, но сдруженията за опазване на околната среда и селските общности са притеснени от щетите, които може да нанесе добивът.

 

Министърът на енергетиката каза, че ще има да се затегнат контрол върху технологията и добиването на суровината ще бъде обект на "постоянни проверки, наблюдения и оценки".

 

Доклад, поръчан от Министерството на енергетиката и изменението на климата, вероятно ще покаже, че Великобритания има запаси от шистов газ на стойност 1.5 трилиона паунда.

 

Въпреки че страната вероятно ще може да добие само около 10% от тези резерви, то това би било достатъчно да помогне за ускоряване на икономическия растеж и за намаляване на цените на енергията.