Нови ограничения за имигрантите подготвя британското правителство. От ноември периодът на получаване на социални помощи за безработни чужденци ще бъде намален от 6 на 3 месеца.

 

„Същото правило ще важи и за детските помощи и надбавки – не повече от 3 месеца”, заяви премиерът Дейвид Камерън, който още в навечерието на отварянето на пазара на труда за българите и румънците в целия ЕС на 1 януари 2014 година обяви намерението си за въвеждане на нови рестрикции за имигрантите, пише „Монитор”.

 

Той отчете, че по време на управлението на лейбъристите в страната са пристигнали 2.5 млн. души. Вследствие на това Великобритания преживява най-голямата вълна на имиграция в съвременната си история. Крайният резултат е 5 млн. души без препитание, които получават социални помощи за безработица.

 

По отношение на пазара на труда властите на Острова ще забранят на агенциите за набиране на персонал да търсят служители само зад граница. Освен това броят на свободните работни места, които се рекламират в ЕС чрез интернет, ще бъде намален. Целта е британските поданици да имат предимство при кандидатстване за работа.

 

Заради опасенията от емигрантска вълна и риска от увеличение на злоупотребите със социални помощи властите на Острова въведоха ограничения още в началото на годината. Така от 1 януари новодошлите трябва да чакат 3 месеца, преди да могат да поискат социални помощи. Освен това бяха ограничени възможностите на новопристигналите хора да кандидатстват за социални жилища, както и достъпът им до безплатните здравни услуги.

 

От ноември влиза в сила още едно ограничение - хазяите ще дават подслон само на легални имигранти.

 

От декември пък нелегалните чужденци няма да могат да откриват и свои банкови сметки. Освен това от тази седмица нарушителите на закона се депортират веднага в родните им страни, вместо както досега след облажване на процедурата.

 

Депортирането на близо 200 просещи българи и румънци за първите 3 месеца на годината е струвало на британските данъкоплатци 80 000 лири.

 

Камерън заяви още, че правителството му започва борба с измамниците имигранти, които се представят за студенти в мними колежи. До момента са закрити 750 фиктивни учебни заведения. „Новата мярка е, че ако на 10% от набраните от даден колеж студенти бъде отказана виза, съответното учебно заведение ще губи лиценза си”, обясни британският премиер.