Ако се приемат предложените цени на електроенергията, НЕК ще отчете дефицит от около 1.8 млрд. лв. до края юни 2016 г., прогнозира изпълнителният директор на обществения доставчик Петър Илиев.

"Не допускам, че някой ще остави НЕК да фалира, но това че продължава да се натрупва дефицит е неприятно за производителите на електроенергия, на които не можем да се разплащаме и те могат да фалират", каза Илиев.

Той посочи, че в момента НЕК плаща само половината от сумите, дължими на производителите на електроенергия. Това се отнася за всички централи, присъединени на високо напрежение, в това число АЕЦ, ТЕЦ Марица Изток 1, 2 и 3.

"Представете си какво става, ако НЕК не си плати", коментира Илиев. "Над 100 милиона са задълженията само към АЕЦ "Козлодуй".

Общо за последните два регулаторни периода натрупаните задължения към централите, присъединени на високо напрежение, са 1.3 млрд. лв.

"С предложените от КЕВР цени от 1 юли 2015 г. този дефицит няма да бъде изчистен, а ще нарасне до 1.8 млрд. лв. в края на следващия ценови период - юни 2016 г.", уточни Илиев.