Догодина се очаква зърнена криза в България и цената на хляба ще скочи над 2 лева. Това прогнозира в интервю за Дарик зам.-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов.

„С премахването на националните доплащания за единица площ правителството ще удари най-много малките и средни земеделски производители”, коментира още Христов по повод обявеното вчера от земеделския министър Мирослав Найденов премахване на доплащанията в Бюджет 2013. На този етап не са обсъждани национални протести сред браншовите асоциации.

Зърнена криза ще настъпи в България през лятото на следващата година, прогнозира пред Дарик Радослав Христов. „Догодина има вероятност и то много голяма не да изнасяме, а да внасяме зърно и има много голяма вероятност през лятото на 2013-а, което ще съвпадне и с изборите, ние да внасяме зърно и да има зърнена криза. Това да го чуят много добре и да го запомнят и след няколко месеца да видим какво ще се случи по полето”, коментира Христов.

По думите му, ако не паднат сериозни валежи и продължи засушването, в България ще се внася зърно. „И хлябът може да стане не 2 лв., може да стане и над 2 лв.”, допълни той.

„Какво още мога да ви кажа за сушата? Суша в Бюджет 2013, суша на полето, правителствена суша, повече от това - здраве му кажи”, коментира още зам.-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

В бюджета за следващата година се осигуряват допълнителни средства за сектор животновъдство. Това обаче не противопоставя секторите един срещу друг, коментира за Дарик председателят на Националното сдружение на млеко- и месопреработвателите Танчо Колев.

През следващата година ще се дадат допълнителни средства на секторите животновъдство и зърнопроизводство, обясни министърът на земеделието у храните Мирослав Найденов.

„Бюджетът в този му вид не предвижда национални доплащания за единица площ, тоест тези средства, които традиционно отиваха за зърнопроизводителите. За сметка на това са увеличени средствата за двата сектора животновъдство и производство на плодове и зеленчуци”, коментира той.

На този етап не са обсъждани дати за протести в редиците на зърнопроизводителите и на животновъдите.