Маркировка с  шум и вибрации, ще бъде поставена на АМ"Тракия", в района, където на 15 юни катастрофира автобус  и загинаха 9 души.

Това съобщи комисар Костадин Баков, зам.-директор на полицията в Пловдив. Уникалната пътна настилака ще създава шумове и ще предизвикава вибрации в автомобилите,  Готов е проекта за рехабилитация на участъка от 107 до 156 км по магистралата, набелзани са мерки за ограничаване на произшествията. Там е районът с  най-голяма концентрация на ПТП, като в почти всички случаи причината е заспиване от страна на водача. От началото на годината в района са станали 100 катастрофи с 12 загинали и 64 ранени.

Ще бъдат поставени допълнителни знаци, както  и пригодена отбивка за проверки на ДАИ и КАТ,  и такава за почивка на шофьорите. В момента най-близката отбивка е на Ихтиман. Цялостно ще бъде подменен и асфалта в участъка. Проектът е съгласуван с Областно пътно управление.

Поставянето на маркировки, предизвикващи шум и вибрации е честа практика в Европа. Целта е да  се повиши вниманието на шофьора и да се предотврати заспиване и унасяне, обясни комисар Баков.