Лондонската фондова борса ще предоставя клиринг за мрежата на Виенската борса за обмен на данни и транзакции в Централна и Източна Европа, съобщава FT.

 

LSE обяви, че е проектира нова платформа, която ще бъде разработена от MillenniumIT за "между-пазарен централен договорен механизъм" за капиталовите пазари в Централна и Източна Европа, интегрирани в мрежата Ceeseg на виенския оператор.


Ceeseg се състои от фондовите борси в Будапеща, в която Виена е 50.5 на сто, а Любляна , в която Виена притежава 81 на сто и Прага, в която Виена има 92.7-процентен дял.

Австрийският оператор също ще направи пул с данни, включващи и борсите в Букурещ, Сараево, Баня Лука, Скопие и Белград. Вече се осъществява процес на широко партньорство и с борсите в България, Черна гора, Хърватия и Украйна.

Новата услуга ще "улесни стандартизирания междурегионален клиринг", като се започне с Виена, Прага, Любляна и Будапеща. Системата ще тръгне в средата на 2012 г.

 

Тя ще предложи на "международните, регионалните и местните клиенти решение за клиринг в реално време,осигуряващо най-добрите практики за международен обмен на информация и услуги за управление на риска".

Страни като Румъния, България за сега наблюдават отстрани експанзията на Wiener Börse на капиталовите пазари в Централна и Източна Европа, като основен конкурент на виенския оператор за доминация в региона се явява Варшавската фондова борса.

 

"Региони като Централна и Източна Европа не трябва да се притесняват от консолидирането на големите пазари", считат от виенския оператор. "Особено, ако продължат да насърчават потенциалните ползи от мащаба, които споделят с общите инфраструктурни решения, които може да предложат."