Във Виетнам започва производство на цигари по рецепта на българската "Булгартабак", става ясно от съобщение на министерство на земеделието и горите. Още през следващия месец март български технолози ще бъдат командировани във Виетнам, за да пренесат ноу-хауто си в държавната фирма за производство на цигари "Винатаба".

Новината се роди по време на посещение на зам.-министъра на земеделието и храните д-р Цветан Димитров във Виетнам. Той обяснява, че основната цел на съвместната работа между българските и виетнамските цигарени компании е да се подпомогне производството във Виетнам, което след това да се пусне за търговия в страните от Азиатския континент.

Целият тютюнев сектор във Виетнам се управлява от държавната фирма "Винатаба". Тя се занимава с производство на суров тютюн, преработка и търговия.

Във Виетнам се отглежда само едролистен тютюн от сортова група "Вирджиния". В страната годишно се произвеждат около 28 000 тона суров тютюн. Площите с тютюневи насаждения са в района на среден Виетнам.

"Винатаба" е държавен консорциум, на пряко подчинение на министър председaтеля на Виетнам. Тя има 22 производствени предприятия за първична преработка и производство на цигарени изделия. "Винатаба" има създадени съвместни предприятия с "Филип Морис" и "Джапан Табако". Повече от заводите работят на ишлеме за чужди компании. Имат само две собствени марки и произвеждат годишно около 100 мил. къса цигари.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!