Бизнесът става дигитален, разплащанията – също. У нас тази година вече ще можем да плащаме с карта Visa без да докосваме терминала, а съвсем скоро и друга революционна технология ще бъде представена – плащанията през мобилния телефон.

Пред Дарик търговският директор на Visa Европа Стивън Пери заяви, че България е най-развиващият се пазар по отношение на банковите карти.

Ние очакваме в следващите два месеца да получим отговор от някои банки в България, с които работим, че те имат намерение да въведат безконтактните плащания. Все още обаче не искам да назовавам имената им.

Всъщност, аз водих разговори с някои от банките вчера и смятам, че безконтактните карти ще имат особен успех в България, тъй като тя е най-бързоразвиващият се пазар.

Бихте ли описали какво представлява този начин на плащане?

Безконтактната карта всъщност си е една обикновена Visa карта. Вие няма как да забележите, но вътре в пластиката има антена и една стрелка. Тази стрелка ще отправя електронен сигнал към терминала и ще помага да се извърши плащането.

Това ще позволи на потребителите само да доближават картата до терминала, без да я прекарват през него, и да правят плащания, но за малки суми. Нещо като 15 евро, но това се решава индивидуално. Важното е, че клиентът ще има бърз достъп и това ще пести от времето му. Той ще си купува вестник, кафе, сандвич или нещо друго с ниска стойност. Просто влизаш, вземаш си стоката, доближаваш картата до терминала и си излизаш.

Достатъчно сигурно ли е да се правят безконтактни транзакции?

Да, сигурно. Това е толкова сигурно, както всеки друг наш продукт. Потребителят обаче трябва да пази картата си, както пази портфейла си, мобилния си телефон и личната си карта.

Важно е също така да се знае, че клиентът няма начин да плати покупката на някой друг, защото е необходимо картата да бъде на няколко сантиметра от терминала, за да се извърши плащането. Това не може да стане, ако тя е на половин метър или нещо такова.

Разбира се, има лимити. Ако си изгубите портфейла, някой може да направи покупки за 15 евро например, но при извършването на транзакции за 50 евро, вече ще се налага ПИН код, за да може отново да се правят такива плащания.

И се пак, ако изгубите вашата карта, обадете се на банката и тя ще я блокира.

А следващата стъпка са мобилните разплащания, нали така?

Мобилните разплащания са същите като картовите, но през мобилния телефон. Освен безконтактните плащания обаче, ще можете да направите превод от картата на вашия мобилен телефон към картата на мобилния телефон на някой друг, чийто номер е запеметен във вашия. Аз мога да преведа до 2 000 евро през моя мобилен телефон и единственото, от което имам нужда е номерът на вашия мобилен телефон.

Вече има някои страни, в които тази технология е въведена експериментално и аз се надявам в България също да имаме възможност да я предоставим на клиентите си съвсем скоро.

Бихте ли обяснили какво ще представлява дигиталният портфейл?

Дигиталният портфейл е като този, който носите в джоба си и в който пазите всичките си банкови карти. Само че той ще е за дигиталния свят и няма да има значение каква марка е вашата карта – дали е Visa или не, нашата платформа ще го позволява.

Дигитаният портфейл ще позволява да се правят интернет разплащания, плащания от човек на човек, безконтактни плащания и всички други услуги, които може да се сетите. И този дигитален портфейл ще може да се инсталира във всякакъв вид електронни устройства – мобилни телефони, таблети, преносими компютри.

Ние ще предоставим тази услуга в края на тази година или в началото на следващата.

Преди време имаше проблем с Visa картите и някои банки ги подмениха от съображения за сигурност. Какво всъщност се случи тогава?

Когато нямате чип на картата, има опасност да се стигне до т.нар. „открадната самоличност”. Това е огромен криминален бизнес и ние правим всичко възможно, за да му попречим.

Това, за което винаги предупреждаваме, е – не отговаряйте на „спам” имейли, но така или иначе тези престъпления съществуват и това са престъпления от хакери. Ние се опитваме да подсигурим системата така, че дори и да бъде проникнато в нечий компютър или в сайт, да не може да се извлекат данните за картите оттам.

Като цяло, електронните разплащания са по-сигурни от старомодните плащания, при които има нужда да се подписвате. Новите ПИН-технологии са в пъти по-сигурни от предишните, най-малкото защото всеки може да се научи да имитира подписа ви. И ако трябва да бъдем честни, на много места изобщо не обръщат внимание на подписа, който се поставя.

От тази гледна точка чип и ПИН-технологията е най-сигурната, която сме имали. Мобилните разплащания са толкова сигурни, колкото и тази технология. Или казано с други думи, ако сте внимателни и пазите своя ПИН-код, това е най-сигурната технология.

Какви са дългосрочните Ви цели – например с перспектива 2020?

До 2020 г. аз очаквам повече от 50 % от разплащанията да са през мобилния телефон или през лаптопа – в дигиталния свят. Всъщност, до тогава всичко ще бъде в този свят, така че и нашият бизнес ще се удвои до 2020 г.