Бизнесът поиска значително намаление на таксите за оспорване на актове по новия Закон за управление на средствата от ЕС, защото на практика те водят до отказ от правосъдие. 

Законът, приет в края на миналата година, за пръв път позволи на фирмите, които изпълняват европроекти, да спорят с държавата по финансови въпроси - например за допустимите и признатите разходи или за наложени впоследствие корекции. 

Сега формално изпълнителите имат право да обжалват актовете на чиновниците, но съдебните разходи са толкова високи, че ги отказват да завеждат дела. Ако фирма - изпълнител на европроект, иска да обжалва орязване на средствата от възложителя, тя трябва да внесе съдебна такса, равна на 4% от оспорваната сума. 

Като се добавят и адвокатските хонорари, търсенето на правосъдие излиза много скъпо, твърдят от Българската стопанска камара и дават конкретен пример със софийското предприятие "Метрополитен". 

Миналата година Министерството на транспорта реши да ореже с 4.27 млн. лева парите за метрото, а строителят реши да обжалва санкцията. Оказва се обаче, че за да разгледа делото, съдът иска фирмата да внесе 170 727.13 лв. - въпросните 4% такса.

В писмо до парламента и правителството БСК настоява за спешна промяна на закона, с която да се сложи горна граница на таксите по закона за еврофондовете. Камарата посочва, че размерът на таксите многократно надхвърля разходите, свързани с правораздавателната дейност. 

Таксите са нелогично високи и защото в случая не става дума за имуществени спорове, а за жалби срещу актове на администрацията, които трябва да се изпълняват, пишат още от БСК.

В подкрепа на своите аргументи юристите на камарата напомнят, че Върховният административен съд наскоро отмени тарифата за таксите за обжалване на обществени поръчки точно защото са необосновано високи и товарят прекомерно бизнеса. 

ВАС посочва, че "таксата следва да бъде разходоориентирана и икономически обоснована и да е в размер, който не възпрепятства упражняването на конституционното право на достъп до правосъдие".

БСК отбелязва в становището си, че "въвеждането на такси, които ограничават съдебния контрол върху административните актове, не е в съзвучие със заявения от правителството приоритет за реформа на съдебната система, противоречи на принципите на правовата държава".