От 10 юли цените на почивката в морските курорти се увеличават с до 50 лева на вечер, защото започва така нареченият “висок сезон”. Всяка година от средата на юли до около 20 август е най-активният отпускарски сезон и в този период по правило цените стават по-високи. Така по-предвидливите хора, които още през зимата са направили резервации и са платили пакетите за почивка, печелят. Защото ранните записвания им осигуряват поне 20-25% по-ниски цени на включените в офертите туристически услуги.

Кризата в съседна Гърция и бунтовете в другата ни южна съседка - Турция, смъкнаха цените по техните морски курорти. Затова доста българи предпочитат да отидат там вместо по родното Черноморие. У нас обаче няма такива рефлекси, а и протестите са предимно в София, от което може да пострада единствено градският туризъм.

Хотелиерите в българските морски курорти спазиха традицията за повишаване на цените в пика на сезона. В северните морски комплекси цената на нощувка от 10 юли скача средно със 7 лв. спрямо началото на месеца и с 20 лв. спрямо началото на юни. Най-масово, както и миналата година, се предлага ол инклузив настаняване за 55-67 лв. на ден. На Златни пясъци има оферти за по 35-45 лв. в хотели 2 и 3 звезди в периферията на комплекса, а най-скъпите предложения - за 5-звездни обекти до плажа, стигат до 160 лв. за нощувка.

От 300 до 800 лв. за 5 дни 

5-дневната ваканция в курорта, с включено пълно изхранване, варира от 300 до 800 лв. за един човек. Намират се и предложения за настаняване на база нощувка и закуска в елитни хотели край брега, като цените не са по-ниски - около 500 лева за 5 дни.

Малко по-евтино е в най-стария ни морски курорт Св. св. Константин и Елена, където повечето хотели предлагат и сянка на плажа в пакетите за ол инклузив. 5-дневна ваканция през юли и август там излиза от 530 до 960 лв. на човек. За повече от 7 нощувки част от хотелите дават по една безплатна в добавка.

В Албена цените в топсезона варират от 65 до 130 лв. на ден. Намират се и двузвездни хотели, които предлагат нощувка със закуска за 30 лв.

“Средният престой на турист в Албена е една седмица”, обясни Йовка Страшилова, директор “Маркетинг и продажби” в курорта. Според нея това лято са се увеличили заявките за резервации в последния момент. Ако ги направят през сайта на “Албена” АД, туристите печелят 5% отстъпка от цената. Северният морски курорт единствен у нас от дни предлага на летовниците и безплатна плажна библиотека. В пакетите, които масово са от типа ол инклузив, задължително е включена и сянката на плажа. Докато на Златни пясъци туристите трябва да приготвят по 8 лв. за чадър и още толкова за шезлонг, освен ако не държат само на хотелския басейн.

По Южното Черноморие хотелиерите вдигат цените на нощувките с 20 до 50 лева в разгара на сезона, показа репортерска проверка. Местните хора, които дават квартири под наем, смятат за “висок сезон” периода от 1 юли до 31 август. При тях цените тръгват от 15 и стигат до 25-30 лева на вечер, но без закуска.

В разгара на лятото курортите жужат като интернационален кошер. Затова и цените не падат под 88 лв. на вечер във “високия сезон” по южните черноморски комплекси. Толкова струва нощувката в четиризвезден хотел в Меката на младежите - Слънчев бряг. В средния сезон - юни и септември, цената там е с 20 лв. надолу, а през май и октомври е с още десет лева по-евтино - по 56 лв. на вечер. Нощувката включва безплатно ползване на басейн, чадър и шезлонг. От 45 на 55 лв. скача цената на единичната стая в семеен хотел в Несебър според това дали почивката е през юни или през юли-август. Стаята обаче е без тераса. От 56 на 70 лв. пък отива цената на двойната стая. 20 лв. е разликата в цената през средния и силния сезон и в тризвезден хотел в Созопол.

Докато в периода 16 юни - 10 юли нощувката там струва 70 лв. с включена закуска, от 11 юли до 9 септември цената става 90 лв.

Само 20 лв. е разликата в цените на нощувките в кулминацията на лятото и в Грандхотел в Поморие. Докато през юни нощувката в единична стая е 235 лв., през юли-август тя вече е 255 лв. От 290 на 320 лв. пък се увеличава цената на стая с две легла. В офертата на хотела е включена само закуска, но и ползване на спа комплекса, включващ лечебен басейн със солена вода, детски басейн, 3 външни басейна, финландска и руска сауна, турска баня, парна баня и др.

Руснаците - клиенти №1 по родното Черноморие

Руснаците са най-многолюдната група чужденци, която ще почива по родното Черноморие през юли и август. Братушките са над 20% от всички чуждестранни туристи, резервирали ваканция в пиковия сезон в северните курорти, твърдят туроператори и хотелиери. Германците запазват второто място, въпреки че това лято предпочитанията им са повече на юг, заради по-ниските цени.

Туристите от Холандия са по-малко през тази година спрямо миналата, като спадът е с около 5%. Според специалистите от министерството на икономика основната причина за това е липсата на директни полети от Амстердам до Варна или Бургас. Освен това часовите схеми на полетите Амстердам - София също са много неудобни, което е предпоставка за избор на конкурентна дестинация. Иначе България е достъпна дестинация за туристите от Страната на лалетата. А и холандците проявяват интерес към туровете във вътрешността на страната с включени обиколки на културни забележителности и спа процедури.

Нишата, която се отваря от отлива на гости от Западна Европа, обаче ще се позапълни от притока на повече туристи от бившите соцдържави, смятат хотелиери. На Златни пясъци и Св. св. Константин и Елена например т.г. отчитат ръст на гостите от Молдова, Украйна, Полша, Чехия и Словакия. В Албена също има повече резервации от чехи и унгарци.

Българите и на север, и на юг са толкова, колкото и миналото лято. Румънските граждани, които пристигат обикновено за уикенд или за кратка почивка от 4-5 дни, се увеличават. Но северните ни съседи пълнят хотелите предимно в началото и в края на сезона. “В края на юни и началото на юли те са около половината от гостите на хотелите край Варна. Но след средата на този месец в базите ще царуват руснаците”, коментира Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.

Според него 4-звездните хотели, които предлагат качествен продукт, вече са пълни и очакват до 20% ръст на нощувките за сезона. Обектите с по-ниска категория също ще приключат на плюс, но с около 3-5%, прогнозира той.

В Албена очакват сходен на м.г. сезон. “Имаме около 5% спад на резервациите от Германия, но отчитаме ръст от 2% на заявките от Швеция, Норвегия, Дания и Румъния”, казват оттам.