Най-богатият човек в Румъния Йоан Никулае бе осъден на две и половина години затвор в афера за незаконно финансиране на президентската кампания от 2009 г.

Апелативният съд в Букурещ отсъди по същото дело и бивш представител на управляващата Социалдемократическа партия и още двама бизнесмени, съобщава AFP. Никулае бе оневинен на първа инстанция, но вече няма възможност за обжалване и сегашното решение на съда е окончателно.

Според обвинението бившият шеф на Социалдемократическата партия в източния град Браила Георге Бунеа Станку е използвал влиянието си, за да получи 1 милион евро от Никулае за незаконно финансиране на предизборната кампания на кандидата на социалдемократите за президент през 2009 г. Мирча Джоана.

Парите трябвало да се прехвърлят косвено чрез плащания на участващи в кампанията фирми. В крайна сметка общо 150 000 евро са били платени от Никулае, чието състояние е оценено на 1 милиард евро.

Собственикът на холдинга Interagro, който оперира в селското стопанство, хранително-вкусовата индустрия, търговията и финансите, поискал в замяна в министерството на икономиката да се назначат хора, които биха помогнали на бизнеса му в случай на победа на Джоана. Изборите обаче бяха спечелени от Траян Бъсеску.

Никулае, който е на 60-години е замесен и в скандал с доставки на държавен природен газ на частни фирми на цени, по-ниски от пазарните. /БТА/