Цената на златото покори поредния рекорд от над $ 1 298 долара за тройунция и се приближава към границата от $ 1 300 долара. Още преди няколко месеца анализатори прогнозираха, че и това ниво ще бъде покорено до края на годината и вероятно това ще стане факт.

Как, обаче, се отразяват цените на пазара на дребно у нас? Оказва се, че в България сме нещо като „другата губерния” на Европа що се отнася до цените на бижутата. Да, цената за грам 14-каратово злато се е покачила до около 55 лева, но на фона на случващото се на другите европейски пазари, включително и в държавите от бившия Източен блок, цените остават по-ниски. Причините, според шефа на Съюза на златарите Николай Петков: първо – българите сме най-бедни в ЕС, второ – зареждат се изделия на едро, които си държат едни и същи цени навсякъде, и трето – имаме си постоянен поток клиенти от чужбина, без значение чужденци или българи, които живеят в други държави.

Защо златарите у нас могат да си позволят да държат по-ниски цени на фона на Европа и дали изобщо скъпото злато на световните пазари е основният им проблем – коментар на Николай Петков.

Цената на златото достигна рекордни стойности в последните няколко сесии на световните борси. Как това се отразява на златарския бранш в България?

Нищо ново под слънцето. Както винаги – цената на златото си расте. То е най-ценно като материална стойност и винаги може да се обръща. Вчера тройунцията беше 1 900 лева, докато преди три години – 340–360 долара, т. е. – има нарастване от 4 пъти. И тенденцията е цената да продължи да расте. При нас, обаче, цените са по-ниски. Ние го търгуваме на 55 лв./г на 14 карата. И за да направим извод какво може да се случи, трябва да гледаме онези страни, които влязоха в Европейския съюз преди нас – Полша, Чехия, Словакия. Там цените на пазара са доста по-високи.  Българинът какво да направи, ако има излишни средства? Според мен трябва да ги влага в злато и имоти. Банките предлагат някакви лихви, но поскъпването на златото е 4 пъти – фактически, ако някой си е вложил финансите в злато, той вече е 4 пъти по-богат. Допреди 4 години материалът в 14 карата се изкупуваше за 8–10 лева, а сега е 36 лева. В България се работи в 14 карата. Не е проблем да се изработи и нещо с 18 карата, 21, 22 карата злато – в зависимост от желанията на клиентите.

Като заговорихте за инвестиции в злато – прави ли българинът такива? Как може да се изплати инвестицията в златно бижу?

Ако вземем една дреха – купувате я и я късате – нямате никаква печалба. Докато това нещо при златото не важи. Затова парите могат да се инвестират в злато, то винаги може да се продаде, дори и като материал. Като се има предвид, че цената се покачва непрекъснато… Предвиждаше се до края на годината цената за тройунция да мине 2 000 лева, тя вече ги мина.

Наближават коледните и новогодишните празници – какви цени на бижутата могат да очакват българите тогава?

В цяла Европа в България златото е най-евтино. От цяла Европа ходеха да пазаруват в Турция, но сега и там е много скъпо.

Защо се оказва, че златото е най-евтино у нас? Все пак, и производителите на дребно купувате от едни и същи пазари…

Знаете, че нашият народ е един от най-бедните в Европа. А има и готови изделия, които се купуват на едро. Дали ще отидеш в Турция или тук – цената на едро е една и съща. А ние изкупуваме и материал от клиента – прави се замяна, той дава старо злато, ние правим оценка и той си доплаща разликата или за работата, или за новото злато. Ние можем да си позволим по-ниски цени тогава. Извършваме ремонти и поправки всякакви, докато в чужбина не е така. Имам клиенти от Германия, които твърдят, че за две класически брачни халки трябва да изминат 200 км. Там и услугите са доста скъпи. Имаме и клиенти българи, които живеят в Германия, Франция, Испания, които търсят българското. Затова и като гледам оборотите – има малко свиване, но не е много. Най-големият ни проблем е, че нямаме нормална защита от престъпници. Според статистиката, около 75 магазина са ограбени само в столицата. Каква е разкриваемостта? На никой не са върнали и едно пръстенче. Другият проблем е, че материалът, който производителите имаме по закон право да изкупуваме, е от банките. Но в момента, като отидем да искаме – те казват нямаме. От 2000 г., дочух, че навън го изнасят златото. И сме притиснати да работим със злато, предоставяно от клиентите, което го рафинираме и то излиза малко по-скъпо.

Споменахте за слабо намаление на оборотите. Отчитате ли спад на търсенето от страна на българите, не говорим за постоянната клиентела от чужбина.

За момента търсенето е нормално, с много малък спад. Той е обичаен за септември, когато децата тръгват на училище и се пазарува предимно за тях, плащат се изравнителни сметки за парно и т. н. Въпреки всичко, юли и август са много добри. Тогава българите, които са в чужбина и си идват тук, правят много ремонти, купуват подаръци, заменят. Те имат малко повече финансови възможности.

Разполагат ли златарите у нас с по-евтини резерви, така че да се задържат ценовите нива?

Разполагаме. Но само при положение, че изделията са изработени от българските производители. И стига да има материал, с който да захранваме производството. Но и ние трябва да имаме възможност да си купим като в „белите” държави злато от банките. То се продава на ленти с различни карати – 22, 24. С него и по-лесно се работи.

В момента експерти на пазара изчисляват, че среброто поскъпва с доста по-бързи темпове спрямо златото – 18% от началото на годината при 16 на сто за златото…

В чужбина среброто почти е на цената на златото, когато става въпрос за изделие от него. Докато при нас е точно обратното. Материалът е около 70 стотинки, продава се на 2.50 лева. В чужбина цените са много високи. Затова не може да има недоволство от страна на клиентите. Те и повечето минаха на сребро. Особено тийнейджърите. Децата са гъвкави и се ориентират.