Влагата по магистралните строежи вече струва на българските и европейските данъкоплатци допълнителни 90 млн. лв.

Отсечката на "Струма" между Дупница и Благоевград ще бъде завършена в края на октомври. Но както всички други последни магистрални проекти, ще е по-скъпа от очакваното и от договореното със строителите. Последното вдигане на стойността е с 1 млн. лв., пише "Капитал Daily".

И е по вече класическата форсмажорна схема - влага. Тези допълнителни пари се плащат от българските и европейските данъкоплатци и за "Тракия", "Марица" и "Струма" вече доближават 90 млн. лв. И тъй като дъждове в България винаги ще има, това означава, че цената на всяка следваща отсечка може да се вдига - в последния момент и без много състезание, защото поръчките се възлагат директно.

Сегашното поскъпване на "Струма" е за близо 1 млн. лв. без ДДС и е заради свлечен насип на 322 километър. Преди два месеца цената на отсечката се увеличи с други 2.55 млн. лв., обяснени с укрепване на активирани свлачища на км 325. Това става ясно от регистъра на обществените поръчки. Допълнителните дейности са възложени без търг на изпълнителите на отсечката Дупница – Благоевград.

Трийсет и седем километровият участък се изгражда от "ГБС - инфраструктурно строителство" и "Пътстрой 92" (част от групата на "Геотехмин").

Обединението беше с водещ партньор италианската Impresa, но тя е обявена в несъстоятелност и строителните дейности се изпълняват изключително от българските компании. Цената на отсечката е 289.9 млн. лв. Тя трябваше да бъде открита за движение през март, но археологически разкопки и консервация отложиха завършването й. Строителите са се ангажирали пред пътната агенция да открият участъка до края на този месец, а в момента се планира церемонията по рязането на лентата.

Строителите още през юли са уведомили пътната агенция за възникнало непредвидено събитие – наводняване на почвите и свличане на насипа. В договора има клауза, че тези непредвидени строителни дейности са за сметка на пътната агенция. Иначе обектът има гаранция 10 години, но тя влиза в сила след предаване на обекта и въвеждане в експлоатация.