Въпросът с решението на софийските отпадъци по цивилизован начин е голямо предизвикателство за нашата страна, тъй като отдавна изтекоха сроковете, когато ние трябваше да имаме модерни съоръжения за битови отпадъци. Това каза в предаването Седмицата на Дарик министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Тя уточни, че сега боклукът е складиран на площадки за временно съхранение. Но това са площадки, които не е редно да бъдат заривани с отпадъци, а те стоят там твърде дълго, изтъкна тя и заяви: Това е все едно да си изхвърляме отпадъците където поискаме.

Смятам, че на всички стана ясно, че това е сериозна тема и ние се принудихме да въведем икономически механизъм, така че общините да побързат да създадат своите съоръжения за отпадъци, още през 1997 г. е определен начинът, по който общините са длъжни да формират таксата за битови отпадъци, коментира министърът. За съжаление, в по-малко от половината населени места имаме такива съоръжения. Имаме добра перспектива, имаме пари, трябва малко повечко работа от страна на общините и на сдруженията на общините, допълни тя.

Всички общини, които имаха проектна готовност, бяха веднага подсигурени със средства. Но нито една община не беше готова с проектните си предложения. Първа беше Столична община, уточни Караджова.

В една от целите на правителството е изграждането на регионален принцип на управление на отпадъците. Общините се бяха изпокарали в регионите, в момента имаме доста създадени сдружения, напреднала е и подготовката на общините, смятам, че най-късно до края на следващата година ще започне изграждането на съоръженията във всички общини, категорична бе Караджова. Имаме да гоним национални цели, ако чакаме и лежим на тая, че имаме още цели 10 години и не започнем да мислим преди това, отново ще сме на опашката, отново ще има наказателни процедури. Аз като министър имах 17 наказателни процедури, останали отпреди, заяви министърът на околната среда и водите.

Ако искаме да сме европейци, то това е предизвикателство и трябва консолидация на силите на общините, на правителството, на партиите, за да решим този проблем. Решихме за столичния боклук, за да няма пазарлъци, предложихме в такива кризисни ситуации правителството да може да използва максимум 10% от оставащия капацитет на депата за отпадъците. Държавата от 1994 г. е дала 21 млн. лева за депото в Цалапица. Пловдив има съоръжения за третиране на отпадъците, това е заводът в Шишманци, за който също от държавата от 2002 г. насам са дадени 36 млн. лева. Столична община е дала към момента за новия завод собствени средства около 15 млн. лева и не е чакала на държавата да й даде пари, акцентира екоминистърът.