България цели да свие до 2.5% /почти наполовина/ бюджетния си дефицит през 2011 г., като очакванията са икономическото възстановяване да съдейства за повишаване на приходите в хазната, пише Reuters, цитирайки проектобюджета, с който агенцията разполага.

Предстои проектът да бъде обсъден с представителите на бизнеса, а кабинетът най-вероятно ще го разгледа и одобри на заседанието следващата седмица, заявил е представител от Министерството на финансите, пожелал да остане анонимен.

Продължителната рецесия и акумулираните при предишното правителство скрити дефицити доведоха до ревизия на прогнозата за тазгодишния бюджетен дефицит. Очаква се дупката в публичните финанси на България да бъде 4.6% от Брутния вътрешен продукт /БВП/.

Управляващите завишиха очакванията си за икономическия растеж на страната за настоящата година до 0.7%, а за 2011 г. се залага на 3.6 на сто ръст на БВП заради по-високото очаквано вътрешно търсене. Според проекта за бюджет, основна причина за това е решението на правителството да не намалява заплатите в публичния сектор и пенсиите, както и да не вдига данъците.

Управляващите в България очакват повишаване на приходите догодина от 5.3 на сто до 25.8 милиарда лева. Разходите, обаче, ще останат почти непроменени спрямо настоящата година.

Анализатори, обаче, смятат, че най-доброто, което може да постигне българската икономика тази година, е нулев растеж. Български икономисти критикуват правителството, че подхожда твърде оптимистично към прогнозите си за следващата година.