Внос на яйца принуждава българските производители да продават на загуба преди Великден, съобщава БТВ.

Производителите обаче, са категорични, че цените на яйцата няма да се повишат преди празника.

Още в началото на март цената на яйцата е паднала с 40%. Сега се продават на едро за 11-12 стотинки, което е под себестойността на разходите, направени за едно яйце.

Залежалата след католическия Великден стока се пласира у нас основно чрез големите търговски вериги, за българските купувачи обаче, са важни промоциите в цената, а не качеството на стоката.

Ембаргото на Русия допълнително изостря проблема за българските производители на яйца, тъй като те не могат да изнасят птиче месо за руския пазар.

„Наистина няма решение на въпроса, тъй като обикновено регулираме пазара като намаляваме стадата. Сега обаче няма какво да направим закланите кокошки, които имат технологичен брак.

По този начин и колегите, и аз, ние не можем да намалим стадата, защото няма къде да отидат", коментира Димитър Бояджиев, член на Управителния съвет на Съюза на птицевъдите и управител на птицеферма.

Производителите очакват големи негативи в отрасъла, ако държавата не се намеси, особено в летните месеци, когато консумацията на яйца спада.