Зам. министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров се срещна с Ерик Бутри, представител на френската компания "Лакталис Груп", която е фамилна компания с интереси към дълготрайни инвестиции в млекопреработвателния сектор в България, съобщиха от пресцентъра на МЗХ.

 

По време на срещата зам.-министър Димитров запозна Бутри с актуалното състояние на млечния сектор у нас. "В момента секторът е в процес на преструктуриране. Нашите усилия са насочени към планинските и полупланинските райони, където животновъдството е основен поминък за населението, затова и голяма част от средствата от субсидиите са предназначени към тези райони", каза зам.-министърът.

 

Бутри изрази интереса на фирмата към сътрудничество с български ферми, които искат да развият своята дейност и към създаването на преработвателни предприятия. "Ние държим на качеството, затова работим съвместно с производителите, консултираме ги и ги насърчаваме, предлагайки им добра изкупна цена", каза Ерик Бутри.

 

Фирма "Лакталис Груп" има присъствие в 56 страни и над 190 промишлени обекта, като за последната година има над 13 млрд. литра събрано мляко, което я нарежда на 15 място в основната хранително-вкусова група.

 

Марки, които фирмата произвежда са: Президент, Лактел, Бридел, Локатели, Инвернизи, Локи, Рондел, Кадемартори, Целия, Летиер, Дукат, Джови, Ваер, Милупа, Нутрика, Дон Бернардо, Пармалат и други.

 

Част от политиката на фирмата е потреблението на произведената продукция, да бъде ориентирано на вътрешния пазар, а не за износ.

 

По време на посещението си в България представителите на фирма "Лакталис Груп" ще посетят "Ел Би Булгарикум" АД, държавна фирма предлагаща на пазара закваски за производството на млечни продукти. Те ще проведат и бизнес среща с представители на млекопреработвателни предприятия в Северна България.