Сръбските спасителни екип успяха да предотвратят разрушаването и потапянето на топлоцентралата в Костолац.

Спасяването на централата беше приоритет на спасителните действия през изминалата нощ. Сега всички сили са насочени към съхраняването на централата "Никола Тесла", съобщиха от Републиканския щаб за извънредни ситуации, цитирани от БГНЕС.

По последни данни 17 са жертвите от катастрофалните наводнения в страната. Вчера бяха открити телата на 12 души в Обреновац. В първите дни от наводненията загинаха други петима. Така жертвите на бедствието достигнаха общо 44 в Босна и Херцеговина, Сърбия и съседна Хърватия.

Столицата на Босна, Сараево, остава напълно откъсната от източната част на страната, като пътищата са или наводнени или затворени от свлачища.

Като изключително тежко се оценява положението в Смедеревска паланка и Крупни, където хората вече пети ден са без питейна вода. Критично остава положението и в Парачин и Свилиянц.

Тази сутрин синоптиците в Белград съобщиха, че нивото на река Сава е спаднало. Засега Белград се справя с първата водна вълна, но тази вечер се очаква втора. Общинските власти в сръбската столица твърдят, че градът ще се прави с природното бедствие.

Обреновац и днес остава недостъпен въпреки намаляването на нивото на водата, съобщават спасителните екипи и предупреждават за опасност от нови наводнения в различни места на републиката.

Според генерал Дикович, началник на Генералния щаб на армията, "няма основание за паника и тревога".

От Червения кръст призоваха гражданите да "запазят силите си за следващите дни". От днес се възстановяват занятията във всички училища в страната освен тези в Обреновац и Лазаревац.

Междувременно проливни дъждове в Централна Европа предизвикаха опасно покачване на нивата на реките в Полша и ще доведат до нова приливна вълна по Дунав в следващите дни.

Все още никой не е изчислил щетите от наводненията за сръбската икономика, едно е сигурно те са на стойност милиарди долари.

Десетки хиляди са евакуирани и предстои да се завърнат в наводнените си жилища. По-голямата част от имотите не са застраховани, което означава, че възстановяването от бедствието ще бъде финансирано основно от бюджета на страната, в който по план има дефицит на стойност 7.1% от сръбския брутен вътрешен продукт.

На практика наводненията изправят Сърбия пред опасността от държавен фалит. Дълговете на сръбската държава възлизат на 61% от БВП.