2012-а е годината на водния дракон. С вода отгоре и земя долу, той е символ на мощна енергия и ентусиазъм за постигане на напредък и промяна. Могъщата сила на океанската вода носи не само социални и политически промени и реформи, но също така и природни бедствия като наводнения.

 

През 2012 г. има един основен липсващ елемент - огънят. Той се приема като движеща сила зад фондовия пазар. Като цяло огънят е радост, водата е страх. Земята е равновесие, металът е агресия, а дървото е развитие.

 

2009 г, когато свърши кризата, беше година под знака на дървото. През 2010 г. и първата половина на 2011 г. водещият елемент беше огънят, със силното влияние на метала. Последната година, доминирана от водата беше 2008 г.

 

Водата е символ на нестабилност, което предполага големи промени, и значителна несигурност на пазарите през 2012 г.

 

Животните, които се комбинират с Дракона са Маймуната, Плъха и Петела. Тези животни са в година на хармония.

 

Ще има много промени и изненади във всички области. Старите и традиционни продукти, услуги и дори обичайните начини на работа в различни сектори ще бъдат заменени от нови.

 

Повечето майстори на Фън Шуй описват 2012 година като "много негативна година", защото на вода и земя са елементи, които традиционно се сблъскват силно един с друг, въпреки хармонията помежду им. А огънят, който трябва да ги уравновесява е слаб.

 

В същото време дървото се носи по водата, което предполага някаква форма на стабилност и растеж през втората половина на 2012, когато се засилва ролята на елемента дърво.

 

И дървото и водата имат лечебна сила. Тоест след нестабилно начало, 2011 г. ще бъде година на излекуване и възстановяване на глобалната икономика.

 

Металът ще бъде силен в началото на следващата година, след това влиянието му ще намалява. Това означава по-малко агресия и социални вълнения, но и по-малко нови технологии.

 

Банките се свързват едновременно с метала и с дървото. Като отчетем влиянието на водата, могат да се очакват банкови фалити в началото на годината, но след това секторът, подобно на дърво, носено от водата, ще изплува от кризата.

 

Китайската годината на водния дракон започва на 4-ти февруари, 2012 г. и завършва на 3-ти февруари 2013 г.

 

За материала са използвани прогнозите на водещи Фън Шуй експерти, публикувани в Nikkei, NY Times и др.