Вярвате ли още на учените-икономисти? Точно благодарение на техните уж обективни теории богатите станаха още по-богати. А пазарите така или иначе правят каквото си искат.

Покрай финансовата криза избуяха какви ли не икономически модели. В Германия 200 учени-икономисти се обявиха срещу политиката на канцлерката Меркел за спасяване на еврото. Друга фракция от икономическата гилдия защити мерките за укрепване на общата валута. Много англосаксонски автори настояват Евросъюзът да печата повече пари и да напомпва икономиката, докато техни колеги от континентална Европа им отговарят, че най-важното сега е да се пести и да се ликвидират огромните дългове. В "Ди Цайт" Томас Асхойер предупреждава, че никоя от тези фракции не изрича абсолютната истина. Ето част от аргументите му:

Икономистите не предполагат, те пресмятат

"Учените-икономисти са щастливи хора. Поне така мислят учените-хуманитаристи. Икономистите не предполагат, те пресмятат. Икономистите не се потят да търсят истината, защото здраво я държат в ръцете си.

По тази конструкция открай време личат пукнатини, но ето, че днес тя окончателно се сгромоляса. Гилдията на икономистите се разцепи и в момента води истинска война за истината. Едните протестират срещу политиката на Меркел за спасяване на еврото, другите я защитават. Еврокризата свали от трона икономическите експерти и ги деградира до най-обикновени съвременници, които могат да допускат и грешки. Защото икономистите също действат в сферата на хипотезите, те също не познават абсолютната истина.

Не е трудно да обясним защо предсказанията на учените-икономисти винаги трябва да се приемат с резерви. Ковчежето на тяхното теоретично знание е пълно с мисловни конструкции, които всъщност произхождат от много по-древни дисциплини. Културологът Йозеф Фогл преброи всички онези "закономерности", които икономистите са взели назаем от теолозите и философите. Така например представата, че невидимата ръка на пазарите може да вразуми неразумните хора всъщност произхожда от моралната философия. Самата идея за тази невидима ръка пък се корени в теологията. А любимата теория на икономистите, че пазарите закономерно винаги се стремят към равновесие очевидно произхожда от учението за изконната хармония на Вселената.

Заповядайте в клуба на Просвещението!

Покрай актуалната криза в Европа вече всички разбраха, че независимо от целия разум, вложен в процеса на взимане на решения, пазарите винаги са в състояние да произвеждат систематична неразумност. И когато икономистите анализират подобни кризи, те просто описват реалността, за която сами са допринесли, позовавайки се непрекъснато на някакви уж обективни закономерности. Тоест, икономистите са част от един свят, в чието създаване участват и те самите като учени – между другото, те участват тъй "надпартийно", че богатите като с магическа пръчица стават все по-богати.

Умните икономисти отдавна разбраха, че трябва да преосмислят своите тайни изходни позиции, т.е. че им е нужно Просвещение. А Просвещението всъщност не е нещо лошо – философите например вече преминаха през този процес. И те дълго време вярваха в абсолютните закони на човешкия разум, докато един ден някой не забеляза, че самите философи чрез своите интерпретации бяха привнесли тези закони в световната история, след което пак те самите ги извадиха от там. От това Просвещение философите само спечелиха. Така че, драги икономисти: Заповядайте в клуба!"