Правителството на Украйна оцеля след изненадващ вот на недоверие днес. Опозицията успя да събере 186 гласа при необходими 226, въпреки че част от поддръжниците на президента Виктор Янукович преминаха на противниковата страна през последните дни, пише Financial Times.

Изненадващите дебати в парламента, заплашващи властта му, накараха Янукович да се откаже от предварително уговорено посещение в Китай, където той трябваше да финализира договори за милиарди долари заеми и инвестиции.

В Киев не е ясно дали дори оставката на правителството ще успокои протестиращите, които излязоха по улиците след като Янукович се отказа от договор за интегриране към Европейския съюз и насочи Украйна към Москва.

Много от сградите на държавните учреждения, като тази на правителството, са барикадирани или обсадени от протестиращите.

Доходността на украинските облигации рязко се покачи след началото на демонстрациите, както и цената на застраховане на държавния дълг на страната.

Според анализатори упорството на Янукович и нарастващата заплаха от масови стачки могат да доведат до срив икономиката на страната и нейните и без това уязвими публични финанси.

На практика Украйна е на ръба на валутна криза, след като цената на застраховката срещу неплатежоспособност на правителството скочи с близо 100 базисни пункта, до 10.67%. Доходността на украинските облигации с 10 годишен падеж се повиши с 274 базисни пункта в понеделник, до рекордните 19.34%.

Москва вече дори не се прави, че стои настрана от ситуацията в най-големия си сателит. Владимир Путин, президентът на Русия , късно в понеделник официално осъди, продължаващите вече 12 дни протести в Киев и ги окачестви като "погроми".

Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия, е бил в Киев в понеделник, според украински официални лица, цитирани от Financial Times.

Руски правителствен служител междувременно коментира, че украинското правителство не е имало никога реална свобода да решава за интеграция в ЕС, тъй като страната остава икономически "сателитна държава" на Русия.