Силното кафе отбеляза най-голямото си поевтиняване от три месеца насам, и цените на захарта, царевицата и пшеницата намаляха, като инвеститорите закриват дълги позиции на селскостопански стоки след силното им поскъпване в края на миналата година, пише Bloomberg.


Залозите, че цените ще се покачват вече изглеждат плашещи, след като фючърсите на кафето достигнаха на 30 декември най-високите си нива от 26-ти септември 2008 г.

 

До рекордните 214.7 пункта достигна през декември индексът на борсово търгуваните храни на Световната организация за храни земеделие (FAO), които включва 55 типа хранителни продукти, използвани и като финансови инструменти.

 

Рафинирана захар поевтинява за втори пореден ден, след като поскъпна с 9.5% през миналата година. Цените на царевица и пшеница също падат от двугодишните върхове достигнати в края на 2010 година.


На пазара на храни се преплитат две основни тенденции, от една страна цените се покачват с повишаването на потреблението, заради увеличаването на световното население и растежа на развиващите се икономики, а от друга, чисто спекулативно, колкото повече инвеститори се връщат на пазара на акции или хеджират в злато, вместо в хранителни фючърси, толкова повече падат цените.

 

Днес цените на робуста кафето с доставка през март падат с 89 долара, или с 4.3 на сто, до 1983 щатски долара за един метричен тон на NYSE Liffe борсата в Лондон. Цените на фючърсите на ароматните сортове Арабика с доставка през март се понижават с 2.95 цента, или 1.3 на сто, след спад с 2.3% вчера.


В Лондон мартенските фючърси на рафинираната захар поевтиняват с 6.80 долара, или 0.9 на сто, до 754 долара за тон.

 

Вчера фючърсите на царевицата с доставка през март падат с 1.07 на сто в Чикаго, след като нараснаха с 52% през миналата година. Пшеницата с доставка през март поевтинява с 1.3 на сто, след ръст от 47% през 2010 г. Мелничарската пшеница с доставка през март се търгува в Париж с 1% спад, поевтинявайки за втори пореден ден, до 245.50 евро за тон.