Топлофикациите ще връщат надплатени пари за топла вода само на абонати, които имат изрядни водомери.

Клиентите с неработещи, непломбирани или неотчетени уреди пък ще доплащат, ако има разлика между показанията на общия водомер и сбора от индивидуалните. Сега за това плащат всички в блока.

Това предвижда проект за промяна на Наредбата за топлоснабдяване, изготвен от Министерството на енергетиката. Новите текстове ще влязат в сила след публикуването им в "Държавен вестник".

От най-големите топлинни счетоводители, включително и „Топлофикация София", отказаха да коментират текстовете, с мотив, че не са се запознали с тях.

В наредбата е записано, че при неизрядни водомери ще се начисляват по 140 литра на денонощие на човек от апартамент.

Ако в края на сезона има разминаване между данните на общия водомер на блока и сбора от индивидуалните, сметката на хората с развалени или непломбирани уреди може да набъбне. В тези случаи по-голяма ще е изравнителната сметка за апартаментите, в които живеят повече хора, тъй като сумата ще се изчисляват на човек.

Абонатите вече няма да могат да поискат от топлинните счетоводители да изчисляват сметките им през сезона на по-малък прогнозен дял в сравнение с предишната година, т.е. сметката за топло не може да е по-ниска като потребление. Това ще е възможно само при доказателство, че апартаментът е необитаем поне 3 месеца.

Без формули

Входовете, които са на един водомер, вече ще имат контролни уреди за измерване. Сметките на всеки абонат вече ще се пишат по реалните показатели, а не както досега - по формула.