Ведомствените бензиностации също да бъдат свързани по електронен път с НАП, предвиждат промени в Закона за акцизите и данъчните складове, които парламентът одобри на първо четене.

Заместник финансовият министър Владислав Горанов обясни, че единната информационна акцизна система ще даде допълнително възможност за контрол на търговията с горива в реално време, като ще обхване пълния поток на движение на горивата.

Целта е по този начин да се гарантира изцяло събирането на акциза и ДДС. Системата трябва да стартира в края на годината, а към момента обществената поръчка е в напреднал етап, каза Горанов.

Той допълни, че другите изменения на закона са свързани с прецизиране на текстове с оглед на различни проблеми, възникнали в практиката при прилагането му.

Горанов напомни, че контролните органи отдавна настояват за свързване на така наречените ведомствени бензиностанции с органите на НАП. „Контролните органи години наред констатират изключително големи опити и реализирани злоупотреби, в случая говорим за незаконна търговия с горива, която би трябвало по начина, който е предложен – свързване на тези бензиностанции, да бъде преустановена", каза финансовият зам.-министър.

Намаляване размера на глобите и имуществените санкции за лицата, които продават цигари без издадено разрешение за тази дейност, предвиждат още поправките. Това са санкции, които се налагат на физически и юридически лица, които предлагат и продават тютюневи изделия без получено разрешение за търговия с тях. По своята същност обаче това са тютюневи изделия с валиден бандерол, за които е заплатен дължимият акциз. Опасността на това деяние е значително по-ниска в сравнение с търговията със стоки без бандерол или с фалшив бандерол, мотивират се вносителите.