С пет пъти е намалял делът на некачествените течни горива на пазара за последните четири години, заяви главният секретар на Държавната агенция за метрологичен и технически контрол Петър Костадинов.

За миналата година процентът им е малко над три на сто, като различните нарушители използват вариация от компоненти, за да разреждат горивото и така нарушават качеството му. Костадинов потвърди, че през зимата дизелът има специална добавка, която не му позволява да замръзне до минус 15 градуса, но тя го оскъпява.

До 2009 година делът на некачествените горива е намалявал леко, каза Костадинов. Той направи сравнение, че когато контролът е въведен в другите страни от ЕС, рязкото намаляване на некачествените горива на пазара е настъпило след четири-пет години, докато у нас са били необходими шест, дори седем години.

Тази година вече делът от 3,4 на сто вече ни поставя на едно добро средноевропейско равнище. На десетата година от контрола успяхме да достигнем добро средно равнище коментира главният секретар на Държавната агенция за метрологичен и технически контрол.