20 процента от медицинските специалисти у нас са изразили желание да си потърсят работа в чужбина, сочи проучване на Българския лекарски съюз, Българската асоциация на специалисти по здравни грижи и експерти и Институтът „Отворено общество". 13 процента от анкетираните лекари са заявили, че имат намерение да напуснат страната през следващите две години.

Основният риск от недостиг на медицински специалисти идват от прекалено ниския брой млади попълнения в тази професия, сочи изследването. По думите на Юлиян Йорданов от Българския лекарски съюз средната възраст на практикуващите лекари е над 50 години, а цели 20 процента от тях са в пенсионна възраст.

Йорданов допълни, че от началото на годината 256 лекари са поискали сертификат, за да мигрират, а едва 32-ма са студентите, завършили медицинска специалност. Изследването показва още, че възрастта на заминаващите лекари и медицински сестри е по-ниска от средната за специалистите. Сред напусналите страната доминират специалистите по обща медицина и вътрешни болести, следвани от анестезиолозите.

Най-предпочитана за българските лекари държава е Великобритания, след нея се нареждат Германия и Франция. Сред факторите, които въздействат благоприятно върху миграцията на медицинските ни специалисти, са по-високото заплащане в чужбина, по-добрите условия на труд и по-високият стандарт на живот.

На въпрос какви ще са очакваните от вас доходи, след като напуснете България, 90 процента от лекарите са посочили до 5000 евро на месец.

Йорданов допълни, че ако сега не вземем ефективни мерки, за да променим трайната тенденция за напускане на българските медицински специалисти, след години може да имаме големи проблеми с качеството на медицинското обслужване.