Ако продължи практиката да се точат средства от фонд „Общо заболяване и майчинство” с фалшиви болнични, осигурителната вноска в тази й част ще трябва от 3.5% да се вдигне с поне процент, за да се покрие разликата.

Това каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов в предаването „Седмицата” по Дарик.

Анализ на издадените болнични листове за първото тримесечие е показал, че на годишна база са изплатени със 17 милиона лева повече обезщетения. Според министъра, фалшивите болнични листове са 30%.

Младенов допълни, че Националният осигурителен инстиут /НОИ/ се точи и от други пера – например,  инвалидните пенсии, както и помощните средства за хората с увреждания, които се увеличават всеки месец.

Затова предложихме помощните средства за хората с увреждания да се плащат от Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/, защото те имат възможност да контролират процесите. Няма логика, този който издава документа, че лицето има право на такава помощ, да не плаща средствата за нея, обясни министърът.

Министърът отново припомни, че правителството полага усилия да прекрати практиката да се точи НОИ с фалшиви болнични. Затова се предвижда да се въведе публичен регистър на издадените болнични листове, да се засилят контролните механизми. Това се цели и с предложението НОИ да изплаща обезщетение за общо заболяване след третия ден, а за първите три дни работодатели и синдикати да се споразумеят за най-приемливия вариант, преди окончателното решение на правителството в сряда /5 май 2010 г./.

Често работодателите сами карат работници да пускат болнични, за да си спестят пари за работна заплата. Трябва да се самодисциплинираме всички, да се затегнат контролът и санкциите, да има публични регистри на болничните листове и да спрем да се лъжем. Така и хората, които действително са болни, ще получават по-високо обезщетение, заключи Тотю Младенов.

За натрупаните отпуски той каза, че проблемът е в безпринципността при ползването им.

Отпускът се дава, за да може човекът да си възстанови силите. Щом синдикатите са извоювали тези права – те трябва да следят отпуските да се ползват, каза социалният министър.

Той допълни, че няма данни колко са натрупаните неползвани отпуски в страната. Всяко ведомство има данни, но в частния сектор не навсякъде се води такава статистика.

Синдикатите и работодателите искаха по-дълъг срок – ние го  направихме. До 2011 г. да се изчистят отпуските и да започнем начисто. За да се натрупат толкова много отпуски, вина имат и синдикати, и работодатели, и работници и служители, коментира Младенов.

По думите му, с въвеждането на графици за ползване на годишния платен отпуск ще се въведе ред. Когато работодателят не пусне работник в отпуск – то работникът сигнализира контролните органи. Това е честното, заключи министърът.

Младенов призна, че като кмет на Враца също са му останали неизползвани дни.

Той каза още, че намира за „хубаво” предложението на синдикатите да се въведат т. нар. „лични дни” – допълнителен отпуск за вършене на неотложни дела на работниците и служителите, но въпросът може да започне да се обсъжда едва след изчистването на натрупаните отпуски.

Според Тотю Младенов за последните 2 месеца има стабилизиране на пазара на труда. Той допълни, че очаква тенденцията да се запази през следващите 4 месеца с активния летен сезон. За първи път от година и половина има здържане нивото на безработица, но проблемът остава важен не само у нас, а в целия Европейски съюз, обясни социалният министър. Пазарите на труда са все още затиснати и има големи проблеми, заключи той. Затова, по думите му, важен лост ще бъде Оперативната програма „Човешки ресурси”, по която ще се създават работни места.