Всяко трето оплакване в Европейския потребителски център е от авиопревозвач, заяви за „Монитор” шефът му Игнат Арсенов в деня на правата на пътниците със самолет.

Хората недоволстват от забавени или отменени полети, при които самолетните компании не са реагирали адекватно спрямо пътниците и са пренебрегнали проблемите им. В общия брой на оплакванията с 20 на сто са скочили сигналите срещу авиосектора, като все по-рeдки са случаите на повредени и изгубени багажи.

Арсенов отбеляза, че българските пътници в самолетите все още са сред най-неинформираните в Европа по отношение отговорностите си, какво да очакват по време на път и как да реагират в моменти на криза.

От Евростат обаче отбелязват, че от всички европейци българите са отбелязали най-голям

ръст в броя на информираните пътници,

защото при досегашното ниско ниво на познаване на тази материя е лесно броят на компетентните пасажери да се удвои.

Общият брой на жалбите в центъра за миналата година е около 860, като около 500 са от български потребители, преживели неприятности с търговци или с получаване на услуги зад граница, а останалите са от чужденци, които не са доволни от обслужване или са срещнали други проблеми у нас.

Като цяло общият брой на жалбите спрямо предходната година се запазва. Около 10% са неоснователни и от тях не произтича нищо, пак толкова са и неадекватните на ситуацията жалби, които най-често се отнасят до неудовлетворени капризи на пътниците. Някой бил недоволен от чистотата на някое летище; друг искал да го настанят на точно определено място в самолета, но то било заето. Двойка

англичани са протестирали срещу пушене в автобуса

пътувал от София до Белград.

От всички 860 жалби 40 на сто са решени в полза на жалбоподателите, за още толкова няма намерено решение, защото търговецът не желае да съдейства за разрешаване на проблема и 20% се отправят към други местни органи, включително и към съда. Чрез успешно разрешените казуси са върнати общо 60 хил. евро, като част от тях са изплатени в пари като компенсация, друг път на клиентите са доставени стоки, за които вече са платили.

Междувременно от ЕК разпространиха съобщение, че пътниците, изпаднали в безизходица на някое летище или чакащи своя изгубен багаж, вече могат да използват приложение за смартфони, за да проверят веднага и на място какви са техните права. Точно преди сезона на летните отпуски Еврокомисията представи приложение за смартфони, което съдържа

информация за въздушния и железопътния транспорт

и работи с четири мобилни платформи: iPhone и iPad, Android, Blackberry и Phone 7. Приложението е достъпно на 22 от езиците на ЕС. За момента то обхваща въздушния и железопътния транспорт, а съдържанието му ще бъде разширено за автобусните и морските превози през 2013 г., когато тези права влизат в сила.

От Европейския потребителски център напомнят, че при всеки отменен полет пасажерът е с право на настаняване в хотел и трансфер до него плюс обезщетение за отменен полет от 250 до 600 евро в зависимост от разстоянието. Ако цялото въздушно пространство над столицата е затворено, можете да разчитате на храна и напитки от превозвача, но не и на хотел. Когато сами сте си платили хотел и храната, пазете фактурите, за да претендирате за стойността им.