Земеделските производители и тютюнопроизводители да водят счетоводна отчетност. Това предвиждат промените в закона за данъците върху доходите на физическите лица, които бяха одобрени на първо четене в парламента.

 

За да се облекчи счетоводната дейност, се предлага да се даде възможност на физическите лица земеделски производители да съставят годишен финансов отчет.

 

Отчетът няма да се публикува, когато лицата не подлежат на задължителен независим финансов одит и размерът на нетните приходи от продажби не надвишават 100 хил. лв.

 

С предлаганите промени се създава възможност земеделските производители и тютюнопроизводители да приспадат от доходите си реално извършените от тях разходи.

 

Управляващото мнозинство предлага земеделските производители физически лица да подлежат на облагане за техните доходи, като формират данъчна основа след признаване на нормативно посочени разходи в размер на 60 или 40 на сто в зависимост от конкретната дейност (производство на преработена или непреработена селскостопанска продукция) и статута на лицата (регистрирани или нерегистрирани земеделски производители).

 

От БСП искаха за 2011 година данъчната основа да бъде 10% от оборота на земеделските производители, които са физически лица, но това предложение беше отхвърлено.