Таксиметровият превоз вече ще се извършва само след издаден лиценз. Това гласуваха депутатите, като приеха на първо и второ четене промени в Закона за автомобилните превози, внесени от депутатите от ГЕРБ Иван Вълков и Цветомир Михов.

Досегашните текстове даваха право на водачите да извършват таксиметрови услуги за своя сметка от името на регистриран превозвач. Михов обясни, че с приетите изменения се пресича практиката на фирми с много лицензи да ги преотстъпват, пише “24 часа”.

“Има фирми, които са взели 100 лиценза и нямат нито едно такси. Единствената дейност, която осъществяват, е да преотдават лицензи”, обясни Михов. Тези компании получавали пари, без да издават документи, а това рефлектирало върху приходите в бюджета, икономиката и потребителите.

Михов обясни, че при преотстъпване на лиценза на самоосигуряващ се водач е трудно да се определи на кого е отговорността. Това затруднявало налагането на санкции при нарушения.

Такситата копърки, които имитират големи фирми, се възползвали от тази възможност в закона и прехвърляли вината за нарушенията на шофьорите и нямало как лицензът им да бъде отнет.

Водачите имат месец да се лицензират след обнародването на промените в “Държавен вестник”.