Жените собственици на фирми у нас са 30% от всички предприемачи. 

„В това отношение България е на средното за ЕС ниво, където дялът на жените предприемачи също е около 30%. Целта на политиките ни е да увеличим този цял”, каза министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на икономическия форум „Предизвикателствата пред българската икономика“.

Министерството на икономиката разработва стратегия за насърчаване на женското предприемачество съвместно с организациите на жените в бизнеса. По линия на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ също се предвижда подкрепа за идеи, които да се реализират от жени-предприемачи, стартиращи собствен бизнес, уточни той.

По данни за миналата година около 61% от БВП на страната, или това са 74 млрд лева оборот, идват от дейността на микро-, малките и средни предприятия. От тях повече от 50% от всички средства са в рамките на малкия бизнес в страната. 

Това обяви изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева по време на същия форум От тази година започваме да подпомагаме бизнеса за участието на панаири и изложения и в България, каза още тя. Досега агенцията финансираше участието на компании само на панаири, изложения и търговски мисии в чужбина.

Целта е малките и средните фирми да започнат да се представят първо на събитията у нас, където също идват чуждестранни компании. Първите събития в България, на които агенцията ще подпомогне участието на малки и средни предприятия са „Стройко“, „Светът на мебелите“ и Webit. 

Държавата от тази година поема 80% от разходите за наем на изложбена площ и изграждането на щанд, като останалите 20% са самофинансиране от фирмите. Досега покриваше на 100% от разходите.