Надзорният съвет на Българска банка за развитие (ББР) отчете ръст на печалбата от 66.5 процента за 2010 г., съобщиха от банката.

 

По този показател ББР се нарежда на второ място от всички банки в страната. Печалбата на кредитора след данъци е 25.883 млн. лева.

 

През миналата година активите на банката са нараснали с 55.8 процента, като като в края на 2010 г. те са 1.37 млрд. лева. Корпоративният кредитен портфейл надхвърля 400 млн. лева, като увеличението му спрямо 2009 година е 32.1 процента.

 

През миналата година ББР е пласирала успешно две облигационни емисии за общо 40 млн. евро.

 

Привлечен е и дългосрочен инвестиционен ресурс от 220 млн. лева от чуждестранни финансови институции, сред които Европейската инвестиционна банка, Банката за развитие към Съвета на Европа, Нордик инвестмънт банк, КФВ, Сити банк и други.

 

Според ББР ръстът на печалбата е пряко следствие от увеличението на активите и доброто управление на банката.

 

В коментар, специално за DarikFinance от ББР съобщиха, че ръководството на банката е предложило на акционера (държавата) да вземе решение да внесе печалбата във фонд „Резервен”.

 

Съгласно разпоредбите на закона за ББР положителният финансов резултат на банката ще бъде заделян във фонд „Резервен” до достигане на ниво от половината от акционерния капитал.

 

През 2011 г. ББР е планирала да бъде разширена кредитната дейност, като в края на годината се очаква кредитния портфейл да достигне 693 млн. лева, което означава програмата за индиректно кредитиране да се разшири с нови 190 млн. лева.

 

Националният гаранционен фонд ще увеличи поетите ангажименти по гаранции в полза на малки и средни предприятия на 160 млн. лева