Регионът Централна и Източна Европа остава под влиянието на дълговата криза в еврозоната, твърди Петер Брециншек, директор на Райфайзен Рисърч – изследователското поделение на голямата австрийска банка.

Според експерта, общо регионът ЦИЕ ще постигне икономически растеж от 2%, но прирастът ще бъде неравномерно разпределен между различните страни. Полша отново ще е доброто изключение, постигайки 2.2% ръст на БВП. Останалите страни от Централна Европа обаче ще изпаднат в рецесия.

В това число и Австрия, където БВП ще се свие с 0.5%, очакват специалистите от Виена. Рецесията общо за еврозоната ще е в размер на -1% от БВП. Самата Австрия ще излезе на положителна територия чак през третото тримесечие.

Изследователите не дават конкретни прогнози за България, но за нашия регион „Южна Европа“, където освен България се включват Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Румъния и Сърбия, растежът през 2012 г. се очаква да бъде средно 0.4%.

Това не е никак успокоително за България, тъй като Албания, Сърбия и Босна и Херцеговина са страни със значително по-малко търговски връзки с еврозоната от нас. А според Райфайзен Рисърч, именно страните, които имат най-тесни външнотърговски връзки с еврозоната, ще усетят най-силно негативните ефекти от дълговата криза.

БВП на страните от Централна Европа /Чехия, Унгария, Полша, Словакия и Словения/ ще нарасне общо с 0.5%, а на страните от ОНД /Русия, Украйна и Беларус/ с 3.1%.

Според Брециншек, силният фокус на региона към германската икономика, необходимите мерки за консолидация на бюджетите и свитото кредитиране се очаква да бъдат основните фактори, които ще доведат до по-слабо първо полугодие на 2012 г.

Все пак Брециншек е по-оптимистично настроен за второто полугодие на 2012 г. “При по-задълбочен поглед на прогнозата ни за БВП е видно, че негативните тенденции от първото полугодие, би трябвало да бъдат компенсирани от по-добро развитие през второто. Тази прогноза е в съответствие с очакваното представяне на еврозоната”.

Капиталовите пазари в ЦИЕ ще тестват нови дъна през първото тримесечие на 2012 г., според прогнозите на банката. Голям потенциал за спадове в началото на тази година има най-вече на борсите в Унгария, Чехия и на Балканите.

Брециншек „вярва“, че очакваното възстановяване на доверието ще бъде последвано и от силно възстановяване на цените на акциите през втората половина на 2012 г. За Австрия конкретно прогнозите са за двуцифрени ръстове до края на годината.