Второто тримесечие не започва добре за българската икономика. Докато индустрията набира скорост, подкрепена от външното търсене и евтиното евро, вътрешният пазар видимо се забавя.

През април промишленото производство в България нараства с 0.2% на месечна и 1.5% на годишна база, сочат данните на НСИ.

Увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост, с 3.1%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, с 2.6%, докато в преработващата промишленост е отчетено намаление с 1.0%.

На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6.8%, и в преработващата промишленост - с 0.3%, докато в добивната промишленост е регистриран спад от 0.8%.

В същото време оборотът в търговията на дребно, без автомобили и мотоциклети намалява с 0.2% спрямо предходния месец. Така ръстът на показателя на годишна база се забавя до едва 0.5%.

Намаление е регистрирано при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 1.5%, търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 1.0%, търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 0.5%, и търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 0.2%.

Продукцията на строителния сектор през април пък е с 0.4% под равнището от предходния месец.

Календарно изгладените данни показват намаление от 0.5% на строителната продукция през април 2015 г. и в сравнение със същия месец на 2014 година.

Спрямо март сградното строителство намалява с 1.0%, но същевременно гражданското и инженерно строителство се увеличава с 0.3%.