МАЕ предупреждава, че въглищата ще бъдат главния източник на енергия в света. Според Международната агенция по енергетика те ще изпреварят нефта като основен източник на енергия до 2017 г. и само спад на цените на природния газ може да ограничи използването им.

 

Китай ще консумира повече въглища от останалата част на света, а Индия ще изпревари Съединените щати като втория най-голям потребител и ще стане водещият световен вносител, според прогнозата на МАЕ.

 

Делът на въглищата в световния енергиен микс продължава да расте всяка година и ако не се промени настоящата политика, те ще се превърнат в най-важния източник на енергия за глобалната икономика.

 

В друг доклад, публикуван по-рано тази година от МАЕ прогнозира, че ако употребата на въглища не бъде намалена, средните глобални температури може да се повишат с 6 градуса по Целзий до 2050 г., което ще доведе до опустошителни изменения на климата.

 

Светът ще гори с около 1.2 млрд. тона въглища повече годишно до 2017 г., отколкото сега, което се равнява на общото потребление на суровината в Русия и САЩ.


Потреблението на въглища в световен мащаб вероятно ще бъде равно на 4.32 милиарда тона нефтен еквивалент след 5 години, в сравнение с обща консумация на петрол от 4.4 мрлд. тона.

 

Според директора на МАЕ Мария Ван дер Ховен, Европа, Китай и другите страни трябва да вземат под внимание резултатите от бума на шистов газ, който намали цените на синьото гориво и доведе до ограничаване на потреблението на въглища.