Вълна от сътресения се разпростира през пазарите на държавни облигации, като заплашва да засегне и акциите.

Доходността на германския дълг с 10-годишен падеж скочи с почти 20 базисни пункта в четвъртък. Пазарът е объркан от ефекта на количествените улеснения в еврозоната, а вълните на несигурност достигат до Япония, Австралия, Бразилия и дори САЩ.

"Това е абсолютен хаос на пазарите с фиксирана доходност," коментира пред The Telegraph Андрю Робъртс, директор в RBS за Европа. "Всички се опитват да се измъкнат от дългосрочните дългови позиции, при това едновременно, но вратата на изхода е все по-малка."

След като доходността на германския дълг скочи вчера, тя също толкова рязко падна. Такива движения по принцип са изключително редки при държавните облигации. Напоследък обаче те изглеждат като нещо обичайно.

Инвеститорите загубиха почти половин трилион долара на хартия за две седмици, зашеметяваща сума за клас активи, който традиционно се използва за съхранение на стойност.

Френските, италианските, испанските и португалските облигации, бяха подложени на разпродажби, които напълно заличиха ефекта на количествените улеснения на стойност 60 млрд. евро месечно, започнати през март от Европейската централна банка.

Въпросът е дали продажбите на дълг са свързани с повишаване на сигурността, увереността в икономическия растеж и инфлационните очаквания или се дължат на съвсем други причини?