"Хубаво е тази тема да я вкараме за актуализация на бюджета в парламента. Парламентът да гласува тази сума и тогава вече да мислим ще я взимаме ли от култура, от спорта, от МВР, от регионално, откъде ще я взимаме, за да се знае", заяви премиерът Бойко Борисов пред министрите си.

Днес, на редовното правителствено заседание, те обсъдиха темата с дължимите 25 милиона лева за строителството на Водното огледало в Кърджали.

Регионалният министър Росен Плевнелиев запозна Борисов с проблема, и обясни, че към момента държавата не е разплатила 25 милиона лева към строителя, като текат последни преговори, преди да бъдат предприети правни действия.

Строителната фирма, на която предишното правителство е възложило изграждането на Водното огледало в Кърджали, вече две години преговаря с правителството, за да получи дължимите пари.

Докладът накара премиера да попита министрите, защо предишното правителство не си е платило от излишъците.

Плевнелиев коментира, че само в неговото министерство дължимите средства по подобни договори са били 320 милиона лева в края на 2009 година.

Според Борисов сумата от 25 милиона лева, която трябва да се плати за Водното огледало е значителна, особено в условията на криза.

Той подчерта, че тези средства са една трета от бюджета на Министерството на културата, а годишният бюджет на Министерството на физическото възпитание и спорта е 35 милиона лева. Министерският съвет реши казусът да бъде вкаран в парламента.