Вътрешното търсене изцяло компенсира спада на износа (-4.4%) през първата четвърт на годината. Потреблението се развива положително с ръст от 2%, спрямо първото тримесечие на миналата година, а инвестициите нарастват да пръв път от 2008 година насам, отчитайки 1.3% ръст на годишна база.

Това е причината икономическият растеж през първото тримесечие да е по-висок от очакванията, твърдят анализаторите на Райфайзенбанк България ЕАД в месечния си анализ. Те намират, че има благоприятни развитията във фискалната сфера – реализираният излишък през април е довел до съществено свиване на натрупания от началото на годината дефицит до 0.3%, а фискалният резерв се е възстановил до равнищата от края на 2011 г. и възлиза на 4.9 млрд. лв.

„Данните за БВП за първото тримесечие се оказаха по-добри от очакваните на база на краткосрочните индикатори”, коментира главният икономист на Райфайзенбанк Калоян Ганев. „Внимателният поглед върху детайлите обаче, показва, че голяма част от растежа се дължи на мерките за повишаване на събираемостта на данъците, а това не води до реално нарастване на благосъстоянието. Темповете на растеж на потреблението и особено на инвестициите, би трябвало да бъдат значително по-високи, за да има реално оживление в икономиката”, допълва Ганев.