Американските взаимни фондове все по-успешно си възвръщат доверието на клиентите, което личи по увеличаването на активите им. Инвестиционната компания Investment Company Institute, която е организация на взаимните фондове, съобщава, че към миналата седмица фондове, инвестирали в американски корпоративни ценни книжа са привлекли нови $ 3.49 млрд. Други $ 2.86 млрд. от средствата, поверени на взаимните фондове, са държани в чуждестранни ценни книжа.

 

Свежите пари дават възможност на взаимните фондове да се върнат на сцената. В най-добрата си седмица от началото на годината до сега взаимните фондове са привлекли $ 14.33 млрд., което е най-добрия резултат от 2007 година насам.

 

Агенция Ройтерс съпоставя тези данни с отчетения ръст от 1.5% на широкия индекс S&P 500 през периода, за който има данни за постъпленията във взаимните фондове. Отчита се и влиянието на новините около тавана на допустимия държавен дълг в САЩ, както и данните за намаление на безработицата и стабилните приходи, особено на технологичните компании.

 

Интерес през последните седмици се наблюдава и при хибридните фондове, които инвестират както в корпоративни ценни книжа, така и в инструменти с фиксирана доходност. те са привлекли $ 1.94 млрд. през миналата седмица, което е лек спад от привлечените $ 2.12 млрд. в предходната седмица.