С процент от оборота ще бъдат глобявани фирмите за неподаден финансов отчет. Идеята за мярката бе обявена вчера от вицепремиера Даниела Бобева.

„В момента санкцията е 3000 лв. и някои фирми си позволяват лукса да не се отчитат пред статистиката и данъчните”, припомни тя.

„Затова смятаме глобата да бъде в зависимост от големината на фирмата”, добави Бобева.

Вицепремиерът представи пред медиите отчета за работата си от началото на мандата. Бобева се похвали

със запазването на фискалната стабилност

на страната, както и с очаквания за тази година икономически ръст от 0,6 на сто. Средно за ЕС се очаква той да бъде нулев, като 10 от 27 страни членки отчитат отрицателен ръст.

По думите й страната ни се справя добре с предизвикателствата на кризата и фискалният ни резерв е 4,9 млрд. лв., което е гаранция за стабилността на валутния борд.

От кабинета очакват за 2013 г. износът да отчете ръст от 7,7%.

„Друга позитивна тенденция е спадът на доходността по 10-годишните държавни ценни книжа”, каза още вицепремиерът и отчете намаляване на макроикономическите дисбаланси на страната.

По думите й има бавно, но сигурно намаляване на външния дълг на частния сектор и за последното тримесечие 2013 г. той се очаква да бъде 81,3% от БВП срещу 83,3% за същия период на миналата година.

Според вицепремиера от началото на годината основните рискове за икономиката са свързани с бавното възстановяване на еврозоната, както и войната в Сирия, създала негативна външна среда в района на Югоизточна Европа.

„Сред вътрешните отрицателни фактори се открояват политическите протести през зимата, но това

не засегна финансовата ни стабилност

и се надяваме в края на годината бюджетният дефицит да бъде най-много 2%, като по този показател сме пред 14 други страни от ЕС”, каза още Бобева.

Тя се съгласи с оценката на рейтинговата агенция Standard&Poor's, според която един сред основните рисковете за икономиката на България са евентуалните предсрочни избори, намаляващите преки чужди инвестиции и слабото вътрешно потребление.