Преди началото на сесията на Wall Street бяха обявени очаквани от играчите данни.

 

Потребителските цени в САЩ са се увеличили леко през месец май с 0.1%, след като през април отчетоха спад с 0.4%.

Другата очаквана статистика за строителството на нови жилища показа, че то бележи ръст от 6.8% през май до 914 000 хил. обекта спрямо предходния месец април. Това остава под очакванията на специалистите, още повече, че в данните е отчетен и сезонния фактор, който се отразява върху статистиката към този период на годината. На годишна база започнатите строежи са с 28.6% повече спрямо май 2012-та година.

Dow Jones Industrial Average се покачва с 0.2% до 15 211 пункта.
S&P 500 Index напредва с 0.13% до 1 641 пункта.
NASDAQ Composite Index добавя 0.21% до 3 459 пункта.

Във валутната търговия курсът евро/долар остава подвластен на очакванията от заседанието на ФЕД, което започва днес. Към 16:30 часа единица от обединената валута купува 1.3356 американски долара.

Цената на петрола се покачва с 18 цента до $ 97.95 за барел лек американски петрол и $ 105.79 за барел от сорта брент.

 

14:50 часа

 

След като започна деня с понижение, еврото се окопити и отново започна да поскъпва към долара. Към този час единица от обединената валута купува $ 1.3375 американски долара. Причината може да се корени в нетърпението на инвеститорите да чуят какво ще каже Бен Бернанке за програмата по изкупуване на облигации от американския пазар.

 

От друга страна за поскъпването на еврото допринесоха данните на индикатора на ZEW за икономическите сантименти в Германия. Очакванията за месец юни са за по-добро положение, отколкото през май. Нивото на индекса на ZEW за юни е с 2.1 пункта по-високо до 38.5 пункта.

 

На фондовите борси настроенията остават смесени, като автомобилните корпоратици се търгуват под натиск заради лошите данни за спад в регистрациите на нови автомобили в Европа. След негативния старт, индексите на борсите в Лондон, Франкфурт и Париж успяха да намерят пътя нагоре, но към този час само във Великобритания FTSE 100 е на положителна територия с растеж от 0.80% до 6 380 пункта.

 

Днес излязоха данни за инфлацията във Великобритания. Тя се е ускорила от 2.4% през април на 2.7% през май. Двигател на поскъпването са горивата. Покачили са се цените на дрехите и обувките. Централната банка на Великобритания, която чрез монетарната си политика се опитва да държи инфлацията под контрол, е заложила стратегическа цел от 2% инфлация до края на годината. Прогнозите на специалистите са, че инфлацията ще се ускори още в следващите месеци на годината.

 

10:10 часа

Еврото продължава да отслабва към долара до $ 1.3334, след като инвеститорите са в очакване на новини от Федералния резерв на САЩ, който след заседанието на борда на директорите ще даде знак дали смята да продължава с количествените улеснения в същия темп, както и до сега. Мнозина предричат, че Бен Бернанке ще започне изтегляне на стимулите от икономиката.

Междувременно информационните агенции тиражираха изказване на президента на Европейската централна банка Марио Драги в Йерусалим, в което той заявява, че има множество мерки за реакция на кризата - стандартни и нестандартни. ЕЦБ може и ще предприеме нестандартни мерки ако обстоятелствата го изискват. 

На фондовите борси вторникът започва с песимизъм. Индексите се понижават.

FTSE 100 пада с 0.1% до 6 324 пункта.
DAX INDEX губи 0.2% до 8 195 пункта.
CAC 40 се понижава с 0.5% до 3 843 пункта.

09:12 часа

Инвеститорите очакват новини, които могат да се окажат решаващи за стратегиите им занапред, но това не скова пазарите и те бяха динамични през изминалата нощ. Wall Street завърши с покачвания за индексите, а в Азия настроенията са смесени. Йената продължава да поевтинява спрямо основните си съперници. Петролът се движи с минимални отклонения в цената.

Dow Jones Industrial Average се покачи с 0.73% до 15 179 пункта.
S&P 500 Index добави 0.76% до 1 639 пункта.
NASDAQ Composite Index напредна с 0.83% до 3 452 пункта.

Nikkei 225 спадна с 0.56% до 12 960 пункта.
Hang Seng Index загуби 0.58% до 21 103 пункта.
CSI 300 Index добави 0.36% до 2 412 пункта.

На стоковите пазари инвеститорите са в очакване на данните за запасите от петрол в САЩ. Анализаторите очакват увеличение на резервите през миналата седмица. Въпреки това лекият американски петрол поскъпва с четири цента до $ 97.81 за барел. сортът брент добавя седем цента до $ 105.54 за барел.

Във валутната търговия еврото отслабва към долара до $ 1.3349. Обединената валута бе в подножието на 4-месечен връх преди в Германия да излезе прогоноза за очаквано подобрение на инвеститорското доверие.

Йената поевтинява спрямо основните си конкуренти, като къв еврото пада до 126.57 йени, а към долара понижението е до 94.83 йени за долар.

За турбуленциите на валутните пазари влияние оказват редица фактори. Сред тях е очакването на новини от заседанието на борда на директорите на Федералния резерв в САЩ. Централната банка на Япония, Bank of Japan, също допринася с прогнозата, че безпрецедентната програма за стимулиране на икономиката ще се отрази в счетоводния й баланс. Инвеститорите се подготвят да реагират на данните за инфлацията в САЩ, които би следвало да бъдат изнесени днес, както и за пазара на недвижими имоти.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!