Авиокомпанията Wizz Air, която извършава нискотарифни полети в Централна и Източна Европа, обяви, че е постигнала предварително споразумение за финансиране на обратен лизинг с китайската ICBC Financial Leasing, за 9 нови самолета Ербъс A320.

 

Самолетите ще бъдат доставени през 2013 г. и 2014 г., на цена от около 700 млн. долара. Така Wizz Air ще има 40 такива самолета в авиационния си флот, пише FT.

 

Сделката е първата на китайската компания в Централна и Източна Европа, като дружеството се надява да разшири дейността си в региона през следващите години и да продължи сътрудничеството с Wizz Air.

 

Бюджетният превозвач не е уточнил по кои линии ще пътуват новите самолети, но вече оповести, че през тази година ще увеличи броят на обслужваните маршрути от 250 на 300.

 

Wizz Air очаква да превози 13.5 милиона пътници през тази година, в сравнение с 12 млн. през 2012 г.

 

Компанията обяви, че възнамерява да се разширява на изток, като ще започне полети до Обединените арабски емирства от Будапеща, Киев, Букурещ и София в началото на октомври.

 

По случайност или не действията на Wizz Air съвпадат с последните инициативи на правителството на Унгария за сближаване с Китай.

 

Wizz Air отказа да даде повече подробности за сделката, позовавайки се на търговската тайна. Но условията вероятно са благоприятни, защото това е първото споразумение от такъв тип с китайска компания на европейския пазар.