Ако сте от хората, които не разчитат толкова на късмета си, колкото на собствените си усилия, със сигурност агресивно рекламираните томболи и игри са ви крайно неприятни. Значи ли това обаче, че тотално трябва да страните от подобен вид състезания, в които шансът да спечелите награда не зависи толкова от случайността, колкото от вашето добро представяне? Дали не е време да се пробвате в някой конкурс, в който дори и самото участие би ви донесло тръпка и удовлетворение?

Ето ви няколко предложения:

1. Напишете есе.

Със сигурност имате мнение по въпроса за образованието, разходите, които държавата прави, за да финансира училищата и университети. Седнете и опишете това на лист хартия. Изпратете съчинението си до 28 февруари на Българската макроикономическа асоциация, която може именно на вас да реши да даде наградата си от 750 лв.

2. Опишете коледно - новогодишната си екскурзия в пътепис.

Знам, че обичате да четете разкази за други държави - за екзотиката на тяхната природа, за атракциите, на които туристите се наслаждават. Време е и вие да допринесете със свой собствен разказ за това, което са видели очите ви. Дори и да е най-баналната дестинация, от която се връщат стотици хора, вашият разказ ще бъде различен. Изпратете го на Нешънъл джиографик и ако достойнствата му бъдат оценени, ще се сдобиете с готина нова чанта за приключения.
 
3. Нахвърляйте сценарий за късометражен филм във вашето учреждение.

Разбира се, после гледайте да успеете да го заснемете и монтирате. Ако е сполучлив и грабне журито на Европейската комисия, има вероятност да вземете в кеш 5 хил. евро за първа награда, 3 хил. евро за втора или хиляда евро за трета награда. Крайният срок за изпращане на лентите е 17 януари.

4. Кажете на децата вкъщи да ви нарисуват някое животно.

После изпратете рисунките им на екологичната организация WWF, която ще ви върне сувенирна чашка, тениска, плюшени играчки и билети за филма Епоха на животните.

5. Нарисувайте лого.

В момента тече конкурс, който не обявява парична награда. Дори и предметни подаръци не са обещани на хората, които може би искат да се включат, но това не го прави по-малко заслужаващ си вашето свободно време и талант.

Конкурсът Агора има нужда от лого. Това е една родолюбива инициатива, която помага на читалищата - всяка година откроява онези инициативи, които са спомогнали за обществени каузи и решаването на проблеми в малките градчета и села.

Разбира се, съществуват още много други игри и конкурси, които сами ще намерите, ако се разровите в интернет. Дори и само с това си помагате в убиване на времето през почивните дни, а ако пък наистина се последвате някоя от идеите и спечелите награда, не пропускайте да се похвалите тук!