Със 171 гласа "за", 38 "против" и 12 "въздържал се" Народното събрание прие предложението на "Атака" за налагане на мораториум върху купуването на земя от чужденци.

Мораториумът се налага върху придобиването на право на собственост върху земя на територията на България от страна на чужденци и чуждестранни юридически лица и ще важи до началото на 2020 година, съобщава БГНЕС.

Парламентът отхвърли предложенията на опозицията, които обаче не бяха срещу удължаването на мораториума.

В резултат, както и досега, гражданите на Европейския съюз ще могат да купуват българска земя само чрез юридически лица регистрирани в България.

Гласувах "за" по скоро като жест към гражданите, защото ми е ясно, че голяма част от тях искат да бъде спряна продажбата и да бъде продължена забраната за продажба на земя". Това заяви днес в кулоарите на НС депутатът от КБ Антон Кутев.

Аз смятам, че с този мораториум ние не решаваме проблема, добави той. Има друг начин това да стане - проучихме европейската практика и има места, където са правени законодателни инициативи и такива закони са приети, каза народният представител.

Примерно, може да се приеме ограничение - между 30 до 50 км от границата да не се продава земя. Да не се продава земя около ключови обекти на сигурността – военни заводи или военни бази и др. Такова вътрешно законодателство не би противоречало на договора с ЕС, който сме подписали, докато с мораториума не е така, отбеляза той.