28% от пушачите посочват, че са намалили цигарите в резултат на забраната за пушене в заведения. Пушенето ограничават хора на възраст между 50 и 59 години, както и по-заможните.

Данните са от национално представително изследване на НЦИОМ, проведено между 30 ноември и 6 декември 2012 г. сред 1000 пълнолетни български граждани в 86 населени места в цялата страна.

42% от пълнолетните българи посочват, че пушат. По - често това са мъже, хора на възраст между 30 и 49 години и роми. 46% от интервюираните твърдят, че никога не са пушили (главно жени и възрастни хора). В настоящото изследване 12% от респондентите се определят като бивши пушачи.

Когато са в заведение на закрито, половината от пушачите излизат навън, за да пушат. Други 15% се въздържат да пушат, докато са в заведението. Данните показват, че след 1 юни 2012 г. близо една пета от пушачите (18%) ходят по-рядко в заведения, а други 16% изобщо са спрели да посещават заведения. Столичаните, образованите и хората на средна възраст по-често от останалите спират да ходят в заведения.

Тези данни показват, че имат известни основания твърденията на ресторантьорите и собствениците на заведения за спад в броя на клиентите им. 11% от пушачите признават, че посещават заведения, в които се пуши въпреки забраната. Това твърдят млади жители на големите градове. За 22% от пушачите забраната не е проблем, защото те така или иначе не ходят по заведения. /БГНЕС/