* Обновена информация!

България дължи на Русия около 6.400 милиона евро. Това съобщи пред журналисти генералният директор на компанията по проекта Бургас - Александруполис Транс Болкан Пайплайн Владислав Емилиянов.

Около 5 милиона евро са дължимите от българска страна средства за 2009-та година. Текущата сума до момента за тази година, която дължим на компанията, е 1.400 милиона евро.

По-рано днес руска делегация е имала среща с вицепремиера и финансов министър  Симеон Дянков и неговия екип. Имаме разбиране, че можем да си сътрудничим с българска страна, каза Емилиянов.

Той допълни, че е подписано финансово споразумение за българските задължения. Уговорено е, че в рамките на три – четири месеца България ще изплати задълженията си.

Готова е и международната екооценка по основния проект, но правителствата на България и Гърция ни помолиха да поработим още малко по този въпрос, обясни Емилиянов.

По думите му, рерзулатите ще бъдат оповестени на правителсвата на двете страни през септември. Той допълни, че компанията има намерение да инвестира 1 милиард евро в България.

Междувременно, от Министерството на финансите съобщиха, че срещите между българския екип, включително Симеон Дянков, и руската делегация, ръководена от вицепрезидента на Транснефт Михаил Барков и изпълнителния директор на Транс Болкан Пайплайн Владислав Емилианов, са се състояли на 21 и 22 юли /вчера и днес/. Михаил Барков е представил осъществяваните към момента дейности по проекта, възникналите проблеми по неговата реализация и перспективите за развитие.

По време на разговорите са били дискутирани въпроси, свързани  с екологичната сигурност на проекта и възможностите за финансиране на изпълнението му. Представителите на руската делегация са отправили покана в отделна среща да представят на българския екип по-подробна презентация относно предложения от тяхна страна модел на финансиране на проекта, която бе приета от българската страна, уточняват от ведомството.

МФ припомня, че в проекта за изграждане на нефтопровода Бургас – Александруполис българската държава участва чрез Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис – БГ ЕАД. Дружеството е еднолична собственост на държавата и притежава 24,5 на сто от капитала на Транс Болкан Пайплайн, която от своя страна е ангажирана с изпълнение на  дейности по проучването, проектирането, строителството и експлоатацията на нефтопровода Бургас-Александруполис.

На 16.07.2010 г. приключи процесът по пререгистрация и структуриране на органите на управление на Проектна компания нефтопровод Бургас–Алексанадруполис-БГ ЕАД. Орган, упражняващ правата на държавата в дружеството, е министърът на финансите. Сформиран е и екип от експерти, които ще подпомагат и консултират органите за управление на дружеството.