Европейската централна банка обмисля нова операция за дългосрочно кредитиране, предназначена само за банките, които са съгласни да използват евтиното финансиране, за да отпускат заеми за бизнеса, съобщи Sueddeutsche Zeitung.

 

Президентът на ЕЦБ Марио Драги и други членове на управителния съвет многократно са посочвали възможността за провеждане на още операции за ликвидност, за да помогнат за възстановяването на икономиката на еврозоната и кредитирането в частния сектор.


ЕЦБ отпусна от 1000 милиарда евро евтини тригодишни заеми на банките в две такива операции по рефинансиране в края на 2011 г. и началото на 2012 година .

Но този път банките ще имат достъп до финансирането, само ако са съгласни да използват парите под формата на заеми за бизнеса. Според Sueddeutsche Zeitung новата операция ще продължи до 1 година, а не 3 години.

 

Подобна мярка обаче може да срещне съпротива. Йенс Вайдман от борда на централната банка обяви по-рано този месец, че ЕЦБ трябва да гарантира, че нейните кредитни операции не стават прекалено щедри.