Създаването на закон за европейските средства е първостепенна задача през новия политически сезон. Това обясни ресорният министър Томислав Дончев, след представянето на междинния доклад за усвояването на евросредствата.

От ресорната комисия в Народното събрание отчетоха 7 % ръст в разплащането и 34 % в договарянето на средствата по оперативните програми за първите шест месеца на годината спрямо 2009-та.

Министърът по управление на евросредствата Томислав Дончев обясни, че е нужно да се обединят в един закон всички постановления и решения на Министерски съвет във връзка с еврофондовете. Дончев отчете, че през летните месеци се е увеличил темпът на разплащания, който бил не по-малко от 10 милиона лева на седмица. Въпреки положителните резултати на годишна база от ресорната комисия в Народното събрание препоръчват да се ускорят процедурите по разплащането и договарянето на средствата, както и да се опростят процедурите по изпълнението и подготовката на самите проекти.

Забележка към изпълнението на всичките седем оперативни програми у нас е нуждата от повишаване на административния капацитет. Фаворити по разплащане на евросредствата са оперативните програми "Конкурентноспособност", "Регионално развитие" и "Транспорт".

Шампиони по договаряне на средствата са оперативните програми "Регионално развитие", "Транспорт" и "Развитие на човешките ресурси".